Semester resort med mästerskapsprägel

På tre år, har de nya ägarna till Blokhus Golf Center utvecklat ett topp professionellt golf centrum i mästerskaps klass

När Golfavisen besökte Blokhus Golf Center 2015, kunde vi se att de nya ägarna var på god väg med en trend som pekade mot ett modernt och mycket professionellt golf center. Ett år senare, efter utbyggningen av 19 håls banan från par 70 till par 72 med tre tees och backteelængde på 6.250 meter, kan vi konstatera att ett stort semester resort har utvecklats sig på tre år, till ett topp professionellt golf centrum i mästerskapsklass.

För ett år sedan byggde Blokhus ett 100 kvadratmeter stort träningscenter på drivingrangen med tak över platserna och nya toalett-faciliteter och shelters på området.

Eftersom både klubbhuset och inte minst de 10 stora lägenheter som ligger med utsikt över pay & play banan blivit renoverade, så att rummen är ljusa och vänliga, och redo att ta emot de cirka 10.000 greenfee spelare som årligen besöker Golfcentret.

Expansionsplaner

Enligt ägaren Dan Stage ligger det planer på att utöka lägenhetskomplexet, som etablerades 2006 av dåvarande ägaren, Proark grupp, som gick i konkurs under hösten 2012.
- I år har vi nästan fullbokat alla helger från mitten av mars till början av augusti, så det har börjat att sätta tankar igång om en expansion, säger Dan Stage som inte bara är golf center headpro men också delägare tillsammans med de två pro-assistenterna Casper Bruun och Morten Jacobsen.

De 10 lägenheterna har en hall, vardagsrum / kök, två stora sovrum, badrum och terrass. Lägenheten är lämplig antingen för familjer om fyra eller två par. Typiska hyresgäster är herr grupper eller damgrupper från golfklubbar på andra håll i landet.

Lägenheterna i Blokhus är väl utrustade med kök, terrass, TV och WiFi.

I köket finns det goda möjligheter för att laga mat, men det är bara några minuters promenad till klubbhuset som har en utmärkt restaurang som serverar frukost - om man inte beställer den till lägenheten dagen innan.

Lägenheterna är utrustade med TV och gratis wifi. Dock måste man gå över i klubbhuset om du vill titta på golf kanal på TV. som, i sin tur är öppet sent helt till kl 22 och du har möjlighet att stanna längre och själv låsa.

Spännande pay & play

På semester resort som Blokhus / Hune med några kilometer till andra semesterorter såsom Løkken och Rødhus kan det verka vara en bra satsning med både en kort 9-håls par 3-bana och en spännande nio håls pay and play bana på 1,790 meter från gul och 1,525 meter från röd tee - och med tre par 4 hål och sex par 3 hål.

Par 3 banan på Blokhus Golf Center är värt ett besök för både nybörjare och semesterfirare.
Kanske är det också under semestern som golfare kan ta sig tid till seriøs custom fitting. Centret har byggt ett ”fittingcenter”, där du kan har mäta dina slag med en Flightscope Doppler Radar.

Dan Stage och co. har demo och testutrustning i de senaste modellerna från alla de stora märkena: Titleist, Taylor Made, Cobra, Callaway, Nike, Mizuno, Ping och Wilson m.fl. Priset på en fittinglektion är 500 kr. Och beloppet dras av om du köper ny utrustning.

En mästerskapsbana

När ägarna av golfcentret är tre professionella tränare, är det knappast förvånande att 18 hålsbanan utseende och standard är på topp.

Därför är det också investerat en hel del resurser i expansionen från par 70 till par 72 med en mästerskapslängd på 6.250 meter, vilket har resulterat i en förlängning av banan med 400 meter.
Resultatet är också att Blokhus Golf Center har redan besökts av PGA tränare från andra danska klubbar, bland annat Peter Thomsens Danish Golf Academy. Även danska Golf Union har blivit medvetna om utvecklingen och har gett Blokhus en indikation på att banan kan hålla DM för seniorer i 2017 säsongen.

Det finns 10 stora lägenheter med privat parkeringsplats och terrass i Blokhus Golfcenter, som planerar en utbyggnad av anläggningen.

Sju nya tee platser

Ändringarna på banan har resulterat i nya tee platser för sju av hålen (1, 3, 5, 10, 11, 13 och 14). Nästa stora förändring blir att par 4 hål 11 till ett par 5 hål på hela 530 meter från vit tee, 469 meter från gul tee och 368 meter från röd tee. Det är en förlängning från gul tee på 100 meter.
Med en bäck som skär fairway diagonalt måste man veta sina begränsningar. Hur långt i förväg bör man kryssa hindret? Detta har varit ett hål där man belönas eller bestraffas beroende på hur mycket man satsar.

Den svåraste hålet?

Även om detta hål räknas som ett av de svåraste för majoriteten av medlemmarna, så är det hålet efter (par 4 hål 12) som har tilldelats index 1 - som i första hand beror på längden av 388 meter från gul tee.
Andra spännande hål inkluderar det 398 meter (gul) långa par 4-hål 3, där man måste akta sig för vattenhindret till vänster.

Även om hålet efter (par 4-hål 4) är 30 meter kortare, ger det som regel större utmaningar för de flesta på grund av den skarpa vänstra dogleg. Detta hålet är rangerat med index 2.
Även banans första par 5-hål 6 på 458 meter (gul) kan vara ett problem om inte utslaget sitter. Till vänster är det lätt att hamna out of bounds och i mitten finns det en trädklunga.
Par 5 hål 13 till 447 meter (gul) orsakar också många problem på grund av inspel över ett vattenhinder, men behärskar man det, går det ganska lätt.

Kvinnornas skräck

Par 3 hålet 14 djupt inne i skogen ska vara enkelt med bara 137 meter till green, men med ljung de flesta av vägarna och skogen klaustrofobiskt nära till båda sidor, bör man hellre slå för långt än snett.

Så småningom, har man upplevt att på denna signaturbanan speciellt i sällskap med en eller flera kvinnor går det inte gärna så bra ! Den smala fairwayen verkar så skrämmande för många att man kanske borde överväga en rensning? Vanligtvis är det de konventionella par-3 hål, som bildar en kö.
Men de professionella ägarna vet säkert bättre om det än jag som bara kan konstatera att den positiva utvecklingen i Blokhus fortsätter. Banan allt är alltid väl underhållen och i tekniskt god författning med bra fairways och greener - bättre än många andra platser.

Källa: Frits Christensen - Golfavisen, September 2016